Saturday 15 August 2009

Gibsonlarımız Öksüz Kaldı



Modern Müziği Yönlendiren En Büyük Dehalardan Birisi Artık Yok: Les Paul

Tüm gitar aşıklarının başısağolsun, artık Gibson Les Paullerimizin babası yok. 94 yaşında zatüre hastalığından hayatını kaybeden Les Paul, dünyanın en meşhur enstrümanlarından birinin isim babasıyken aynı zamanda modern müziği şekillendirecek, üretim ve tüketim mantığını tamamen değiştirecek olan çok kanal kayıt sisteminin de mucitiydi. Les Paul, çok kanallı kayıt sistemini geliştirerek, müzisyenlerin farklı enstrümanları farklı zamanlarda kaydedebilmelerini sağlamış ve kayıt teknolojisinde çığır açmıştı. 2. Dünya Savaşı’nın bittiği dönemde, müzisyenler parçaları tüm enstrümanları aynı anda çalarak kaydediyorlardı. Les Paul’ün bulduğu sistem, enstrümanların tek tek kaydedilmesine ve daha sonra bu kayıtların birleştirilmesine olanak tanıyordu. Sesle ilgili ilk çalışmasına 13 yaşındayken imza atan ve ses düzeyinin beğenmediği akustik gitarında değişiklikler yapan Les Paul, elektro gitarın gelişimine de büyük katkı sağladı. 1940’da ses sistemleriyle ilgili çalışmalarından biri sırasında elektrik çarpmasının ardından ölümden dönen Les Paul, 1948’de de çok ciddi bir trafik kazası geçirmiş, müzisyenin sağ kolu ve dirseği kırılmıştı. (aa)

1 comment:

  1. Bütün Yönleriyle Gitarlar adlı ansiklopedimsi, çok eğitici ve bilgilendirici kitabın önsözü de Les Paul'a aittir. O önsözü okuduktan sonra hayatını merak edip araştırmıştım. Tam bir mucit. Herkes ona müziğin Edison'u diyor zaten. Boşuna değil. :) (Ayrıca beni bitiren de kendi vişne çürüğü gitarıdır. Hastasıyım. )

    Bence Gibsonlarımız değil bütün gitarlarımız öksüz kaldı desek yanlış olmaz. Leo Fender'i de unutmamak kaydıyla tabii ki :))

    ReplyDelete