Tonlarınıza Renk Katın
Gitaristler, özellikle de elektro gitar çalan müzisyenler, müzik endüstrisinin belki de en şanslı üyeleri. Hem taşınabilir, ergonomik bir enstrüman çalıyorlar, hem de tasarım olarak gün be gün göze hoş gelen ekipmanlarla sürekli güncellenen bir piyasaya sahipler. BBE firmasının ürettiği hem göze hem kulağa hoş gelen bu iki pedal da gitar dünyasının dikkat çeken modelleri arasında, gitar tonuna renk katmak isteyen müzisyenleri bekliyor.
BBE firması, gitar tonlarına meraklı, farklı ve güncel olarak sürekli kendini yenileyen gitaristlerin yakınen tanıdığı bir firma. 1985 yılında Kaliforniya'da kurulmuş olan şirket, günümüzde sadece gitar ekipmanları değil, aynı zamanda profesyonel ses sistemleri konusunda da söz sahibi bir firma. Aynı zamanda G&L gitarlarının da üreticiliğini yapan BBE, Barcus Berry tarafından kurulmuş bir firma ve ilk olarak yaylı çalgılar için ürettiği manyetikler ile müzik endüstrisinde tanınmaya başlandı. Özellikle büyük orkestralarda kullanılan Barcus Berry imzalı piezo manyetikler, caz müziğinin 1970'li yıllarda farklı ufuklara uzanmasına da yardımcı oldu. Zira nefesli partisyonları ile yaylı çalgılar artık bir arada kullanılabiliyordu. Barcus Berry'nin manyetiklerinden önce ise bu durum yaygın olarak tercih edilmiyordu. Günümüzde ise firmanın imzasını taşıyan en meşhur cihazlardan biri Sonic Maximizer. Müzik endüstrisinde mastering stüdyolarından canlı DJ performanslarına, kayıt dünyasından radyo TV yayıncılığına kadar uzanan geniş bir yelpazede kullanılabilen Maximizer, biz gitaristler için pedal formunda da emrimize amade.
Sonic Maximizer Sonic Stomp
Güzel, parlak kırmızı rengi ve oldukça basit tasarımıyla dikkat çeken Sonic Maximizer, stüdyolarda rack olarak görmeye alışık olduğumuz 482i Sonic Maximizer modeli baz alınarak üretilmiş bir pedal. Üzerinde sadece Lo Contour ve Process düğmeleri bulunan bu pedal, alışık olduğumuz gitar pedallarından farklı özelliklere sahip. Öncelikle belirtmemiz gereken, Sonic'in ne bir EQ, ne bir kompresör ne de boost pedalı olmadığı. Sonic Stomp, bütünüyle kendine has bir işlevi olan ve gitar tonuna tek bir pedalın verebileceği belki de en büyük katkıyı sağlayan bir cihaz. Peki Sonic'in işlevi nedir? Sonic Maximizer modelleri aslında faz farklılıklarından ve hoparlörlerin tiz-bas ilişkisinden kaynaklanan kayıpları minimuma indirerek kulaklarımıza dilediğimiz frekansları çok daha belirgin ve güçlü bir şekilde iletme prensibiyle çalışıyorlar. Cihazın çalışma mantığında iki kademe var. İlk etapta pedalın işlemcisi, alt frekansların gecikme zamanını (delay time) biraz daha uzun tutarak fazdan kaynaklı bozulmaların da önüne geçiyor. İkinci işlem ise alt ve üst frekansların belirgin kılınmasını sağlıyor. Böylece olması gereken temizlikte sesler, olması gereken güç ile kulaklarımıza iletiliyor. Cihaz ile ilk tanışmamız, 1972 model Fender Mustang gitarımızı, 12 inçlik hoparlöre sahip eski bir Peavey Classic 30 lambalı amplifikatör eşliğinde oldu. Oldukça güçsüz ama karakterli bir tona sahip Mustang, pedala bastığımız anda karakterini çok daha belirgin bir şekilde yansıtmaya başladı. Her iki düğme de orta poziyondayken belirgin ve detaylı bir gitar tonu elde ettik. Lo Contour düğmesini sağ tarafa doğru çevirdikçe daha etli ve sıcak bir tona kavuşurken, single manyetikleri humbucker gibi güçlü duymaya başladık. Sonic'in üzerindeki Process düğmesi ise üst frekansları şaşırtıcı bir şekilde güçlendirdi ve Classic 30 amplifikatörün önünden sanki görünmeyen bir perdeyi kaldırmışız gibi farklılık yarattı. Humbucker'lı gitarlar ile olan etkisini görmek içinse 1994 model bir Gibson Les Paul Studio Lite model ile çalışmaya başladık. Abanoz saplı ve EMG manyetikli, son derece güçlü olan bu gitar, alışık olmayan müzisyenlerin çok rahat edebildiği bir enstrüman olmamasına rağmen Sonic'in dinamik özelliği sayesinde sadece gitarın volume düğmeleri ile bile birbirinden farklı tonlar yaratmayı başardık. Sonic Maximizer, eğer sadece bir pedal alacaksanız ve alacağınız cihazdan maksimum verimi bekliyorsanız belki de ilk bakmanız gereken pedallar arasında bulunuyor. Kendisi için bir çok müzisyen gizli silah yakıştırmasını uygun buluyor. Ülkemize Senkop tarafından getirilen cihaz, 179 TL'lik bir satış fiyatına sahip.
BBE Sonic Maximizer Pedalı Teknik Özellikler:
Frekans Cevabı: Değişken Lo Contour: +12dB @ 50Hz Process: +12dB @ 10kHz Sinyal gürültü Oranı: BBE Maks 94dB – BBE Min 104dB
Maksimum Sinyal Seviyesi: +7dBu
Boosta Grande
Testimizde yer alan ikinci BBE ürünüyse sadece bir düğmeye sahip ama tasarımsal olarak son derece alımlı duran, temiz karakterli bir boost pedalı: Boosta Granda. Hakkında anlatılacak çok fazla detay bulunmayan bu pedalın en büyük özelliği, sesi bozmadan, basıldığı anda seçtiğiniz kadar yükseltmesi. Bu açıdan bakıldığında geçtiğimiz aylarda test ettiğimiz BB RC Booster modelinin direkt rakibi olarak da dikkat çekiyor. Grande, maksimum gain'deyken +20 dB'lik bir fark yaratabiliyor, üstelik bunu herhangi bir dip gürültüsüne yol açmadan ve var olan ses karakterini bozmadan yapabiliyor. Boosta Grane hakkında eleştirebileceğimiz bir nokta, cihazın sadece boost yapan bir pedala göre boyutunun büyükçe olmasıydı. Bu tasarımın yaklaşık yarısı büyüklüğünde boost pedallarını ülkemizde de bulmak mümkün. Testimiz sırasında aynı ekipmanları kullandık. Özellikle temiz ve crunch karakterli arpej veya ritm partisyonlarından sololara geçişlerde karşılaştığımız dinamizm ve çalım rahatlığı, Grande'nin boost pedalları arasında güçlü bir aday olmasını sağlıyor. Ülkemizde Senkop Müzik tarafından satılan Boosta Grande, 123 Dolar'lık bir fiyat etiketine sahip.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment