Thursday 20 August 2009

Katy Perry'nin gitaristi Patrick Matera'dan sahne sırları





Son bir yılın alternatif rock alanında en çok konuşulan ve dinlenen albümlerinden birine imza atmış Katy Perry, birçoklarına göre fazla şişirilmiş bir balon görüntüsünde. Ama eğer albümü alıp da baştan sona dinlerseniz aranjelerin, kayıtların, miks ve mastering'in son derece üst seviyede olduğunu anlayabilirsiniz. Bu kadar güçlü bir prodüksiyonun canlı performansının da hayal kırklığı yaratmaması gerekli. Katy'nin sahnede beraber çalıştığı yol arkadaşlarının son derece yetenekli ve birden fazla enstrümana hakim olabilmesi şart. Bu açıdan bakıldığında orkestranın lideri konumundaki Patrick Matera'nın sahne sırlarını araştırmak doğru olacak.


Katy'nin gitaristi Patrick Matera, distortion ve boost için T- Rex Moller pedalından faydalanıyor. Patrick, pedalı sürekli olarak açık tutuyor; yani %100 bir temiz ton hiç kullanmıyor. Sound'u daha temiz hale getirmek için pedal board'unun sağ kısmında yer alan volume pedalını kullanıyor. Patrick sololar ve riff’ler içinse, Moller'in boost kanalını kullanıyor. Bazen turne kapsamında farklı ülkelerde konser verirken kendi amplisini götüremediğinde, kiralama şirketinin ayarladığı amplilere göre drive tonunu da bu pedaldan aldığı oluyor. Ama drive karakterini beğendiği bir ampli olursa pedalı sadece boost özelliği için kullanıyor.

Amplifikatör

Patrick, amplifikatör seçimini genelde 30W'lık lambalı modellerden yapıyor. ABD turnelerinde SWART AMP firmasının kendisi için modifiye ettiği Swart Super Space Tone 30 kafa kabin modelini kullanıyor. İstanbul konserindeyse Vox AC 30 kullanmayı tercih etti. Swart modelinin power amp katında dört adet 6V6 veya alternatif olarak iki adet EL34 tüp kullanılıyor. Preamp katında ise üç adet 12AX7 bulunuyor.
Tremolo ve reverb efektlerine de sahip Space Tone 30, standart olarak 2X12 inçlik kabiniyle beraber sunuluyor. Kabinde kullanılan hoparlör Celestion G12M modeli. Swart Super Space Tone 30, seçilen tüplere göre 30-35W güç üretiyor. Cihazın canlı performans tonlarını duymak ve tasarımını detaylı incelemek için www.swartamps.com adresini ziyaret edebilirsiniz. Katy Perry ise aynı amplifikatörün kendisi için tasarlanmış olan ve görsel olarak da Katy’nin genel konseptine uygun bir şekilde şeker dükkanından alınmışa benzeyen 20W'lık modelini kullanıyor.



Delay

Delay için sahnede T-Rex Replica modelini kullanıyor. Bu modeli seçmesindeki birinci sebep, oldukça hassas bir tap tempo, yani ayakla metronom özelliğine sahip olması. Tüm ayarlarını %50'de sabitlemiş durumda. Yani Replica modelini oldukça basit bir şekilde kullanmayı seçiyor. Öte yandan T Rex'in Reptile modelini de daha çok delay üzerinde oynamak, tona hacim katmak ve modülasyon efekti vermek için kullanıyor.

Patrick'in pedal board'u


Gitarlar

Patrick daha çok bir Gibson müzisyeni olarak dikkat çekiyor. İstanbul konserinde de dünya turnesinin diğer ayaklarında olduğu gibi bir Gibson SG 1961 Reissue, bir Gibson ES330 ve bir de Gibson Les Paul 1957 Reissue modeli kullandı. Daha büyük çaplı konserlerde ise sanatçı, balad ve yumuşak parçalarda Fender Telecaster kullanıyor. Katy ise pembe veya beyaz renkli Gibson Les Paul Studio modellerini iki veya üç parçasında kullanıyor.

No comments:

Post a Comment