Thursday, 16 September 2010

Rekabet Büyüyor!


Michael Kelly Guitars Patriot Decree

700 Dolar altı kaliteli gitarların gitgide çeşitlendiği ve firmaların da bu segmentteki enstrümanlara daha da ağırlık verdiği bugünlerde, en rekabetçi enstrümanlardan birisi de Michael Kelly ismiyle ülkemiz sınırlarına girmeye hazırlanıyor. Test ve ön tanışma amacıyla ülkemize gelmiş ilk Michael Kelly gitarı olan Patriot Decree modeli, Sound Dergisi için detaylı bir teste tabi tutuldu. İşte merakla beklenen Michael Kelly Patriot Decree...

Uzun yıllarınızı yüzlerce gitar arasında geçirdiğinizde, içgüdüsel olarak bir gitarın diğerleri arasında daha iyi olduğunu bir şekilde hissedebilmeye başlıyorsunuz. Oner Müzik davetiyle Michael Kelly gitarlarının ülkemizdeki ilk örneğini incelemek için showroom'a gittimizde, Patriot Decree modeliyle karşılaşmamız da bana bunu hissettirdi. Rahat ulaşılabilir ama sunduklarıyla şaşırtıcı özelliklere sahip bir enstrüman. Michael Kelly'nin enstrümanlarını tasarlarken amaçladığı da tam olarak zaten bu tip gitarlar üretmek. ABD'de tasarlanmış, uzak doğuda üretilmiş enstrümanlar, ekonomik olarak bütçeleri rahatsız etmeden gerekli tonal kapasiteye ve çalım rahatlığına sahip olmalı. İlk olarak enstrümanın tasarımıyla incelememize başlıyoruz.

Tasarım
Patriot Decree, Patriot model gamındaki en geniş özelliklere sahip enstrümanlardan birisi. Patriot serisinde yer alan Vintage, Standart, Glory ve Limited modellerinin hepsinden belirgin farklılıklar içeriyor. Enstrüman uzaktan ilk bakışta alışageldiğimiz Les Paul özelliklerine sahipmiş gibi görünse de dikkatli bakıldığında enstrümanın kendine has yapısı kendisini hissettiriyor. Gitarın üst kısmı Les Paul modellerine kıyasla daha yukarıya doğru çıkıyor. Köprü kısmı Les Paul modellerindekinden farklı şekilde bir parçadan oluşuyor ve teller bağlantı noktasını gövdenin içerinde buluyor. Bu köprü tasarımı Tone Pros Tune-O-Matic ismini alıyor. Öte yandan tek parça maun sap da gitarın sustain'ine katkıda bulunuyor. Enstrümanın gövdesinde de sapta olduğu gibi maun kullanılıyor, üst kaplama ise desenli akçaağaçtan oluşuyor. Ağır yapısıyla dikkat çeken Michael Kelly, geniş ama rahat sap tasarımıyla da rahat bir klavye sunuyor. Enstümanın amplifikatörsüz sesi sustainli ve oldukça berrak bir karakter sunuyor. Belki binlerce dolarlık custom shop gitarlar gibi değil ama açık ve temiz bir akustik ses, bu fiyat aralığında çalmış olduğum bir çok enstrümanda es geçilmiş bir özellik. Üreticiler ekonomik sınıfta yer alan bu enstrümanlarda kimi zaman manyetiklere güvenerek enstrümanların akustik kalitesini ikinci plana atabiliyorlar. Anlaşılan Michael Kelly, adını verdiği gitarlarda ağaç kalitesini de olabildiğince yüksek tutmuş. Öte yandan üç yollu manyetik switch'i ile değişen çift humbucker, istenirse ton düğmelerine basarak single'a da düşürülebiliyor. Şimdi ise sırada merakla beklediğimiz amplifikatöre bağlayıp tonları duymak var.
























Tonlar
Önce temiz tonları denemekten yanayım. Testimizde geçtiğimiz ay test sayfalarımızda denemiş ve beğenmiş olduğumuz Rocktron Velocity 50 modeli amplifikatörü kullanıyoruz. Temiz tonlarda özellikle sap manyetiği biraz koyu ve kimi zaman detayları çok net ortaya çıkartmayan bir karakter sunuyor. Daha patlak, berrak ve detaylı bir sound, benim kişisek zevkime daha çok hitap ediyor. Öte yandan koyu karakterli temiz tonları kullanan gitarcıların hoşuna da gidebilecek bir karakter olduğunu belirtmek lazım. Manyetik single'a düşürüldüğünde ise beklediğim gibi tertemiz ve benim daha rahat çalabildiğim bir sound ortaya çıkıyor. Köprü manyetiğine geçildiğinde ise Gibson vari mid high karakter hemen ortaya çıkıyor. Özellikle volume potuna da hassas tepkiler veren bu manyetiği sap seçeneğinden daha fazla beğendimi söylemeliyim. İkisinin ortası ise bildiğiniz gibi switch'i orta bölüme aldığınızda ortaya çıkıyor. İçi boş, patlak bir karakter sunan orta seçenek, funk, ritm ve arpejler için oldukça uygun bir karakter sunuyor. Bu seçenekte country rifleri de daha rahat bir şekilde ortaya çıkabiliyor. Drive kanalına geçtiğimizde ise işler biraz değişiyor. Kapalı karakter sunan sap manyetiği bir anda anlam kazanıyor ve derli toplu, oldukça rahat çalınan yumuşak bir drive karakteri sunmaya başlıyor. Özellikle soloları bu manyetikte başlatıp dramatik bir efekt için köprü manyetiğine geçmek oldukça etkili oluyor. Köprü manyetiği ise ciddi şekilde güçlü bir yapıda ve deyim yerindeyse tam anlamıyla gümbür gümbür bir karakter sunuyor. Sustain ve yırtıcılık yerinde, biraz Gary Moore vari yırtıcılıkta olduğunu söyleyebiliriz. Orta seçenekte ise daha çok köprü manyetiğinin sesini kapatıp sap manyetiğini tek olarak kullanmayı seçtim. Böylece daha detaylı ve eşlik için son derece uygun bir ton yakalamak mümkün oluyor. Enstrümanın sap tasarımı, gövdeyle tek parça olduğu için gitarın ciddi bir sustain avantajı bulunuyor. Feedback'ler ve uzayan notalarla kontrollü bir şekilde oynayabilmek için gitarın bu özelliği oldukça faydalı. Notalar siz istediğiniz kadar uzamaya devam ediyorlar. 22 perdelik klavye, 24 ¾ inçlik skala ölçüsüyle oldukça hızlı bir karakterde. En el çabukluğu isteyen teknik hareketlerde bile eliniz tam kontrollü olarak, akıcı bir şekilde, engellenmeden işini yapmaya devam edebiliyor. Bu sınıftaki enstrümanların bir çoğunda gereğinden fazla kalın kullanılan sap ölçüsü, kimi zaman çalımın önüne geçebilirken Patriot Decree'nin klavyesini ciddi şekilde beğendiğimi belirtmeliyim. 0 km bir gitar olmasına rağmen akort sorunu yaşatmaması ve entonasyonunun sorunsuz olması da enstrümanın kalitesi hakkın bize ipucu vermey yetiyor.

Peki dezavantajlar hiç mi yok? Michael Kelly'nin switch ve düğmelerinin biraz daha kaliteli hissedilebilmesi güzel olabilirdi diye düşünüyorum. Enstrümanın ağırlığı da bazı gitaristler için bir dezavantaj olabilir. Test gitarımızda rastladığımız bir perde demirinin cızlaması da bu gitara özel bir sıkıntı diye düşünüyoruz. Gitarın Çin üretimi olması ise çalım sırasında hiçbir şekilde anlaşılmıyor. Ben Patriot'ın Kore üretimi olduğunu düşünmüştüm açıkça söylemem gerekirse.

Sonuç
500 Dolar civarında Les Paul karakterli, daha vintage tonlar arayan bir gitaristseniz, Michael Kelly mutlaka denemeniz gereken bir marka olarak rakiplerine meydan okuyor. Evet belki çok zorlu bir segmentte ciddi bir mücadele içerisinde bulacak kendisini ama Michael Kelly gerek işçilik gerekse tonal yapısı ve çalım rahatlığıyla iddialı bir konuma gelmeyi başaracak gibi görünüyor. Kısa bir süre içerisinde ülkemizin seçkin gitar mağazalarında satışa sunulacak enstrüman, vişne çürüğü-sarı, kahverengi-sarı, siyah ve kan kırmızısı renk seçenekleriyle gitaristlerin beğenisine sunulacak.

Michael Kelly Patriot Decree Teknik Özellikler
Gövde: Maun ağacı, akçaağaç üst kaplama
Sap: Maun, tek parça.
Klavye: Gül ağacı, 22 perde, medium jumbo, 24 ¾ inç skala.
Manyetikler: Michael Kelly PAF-Plus çift humbucker, single'a düşebilme özelliği.
Köprü: Tune-O-Matic
Aksesuarlar: Grover akort mandalları, kemik tasarımlı perde desenleri.

1 comment: